Zo zákulisia príbehov #2: Valentínske vydanie

decembra 11, 2018



 Ako som písala v prvom diely série Zo zákulisia príbehov, zapáčil sa mi projekt, ktorý organizovali dve bloggerky,  Lyn a Moon. Robím ho síce s oneskorením, a tak dnešný nadpis nekorešponduje s aktuálnym obdobím, ale veď "Valentín" môže byť každý deň a aj Vianoce sú lásky čas :)

   Druhý diel série je teda o láske a vzťahoch postáv v príbehoch a ja som musela chvíľu rozmýšľať, ako to poňať. Hlavne preto, že nechcem nič spoilerovať a na začiatku príbehu nemám žiadny očividný budúci pár. Očividne zamilovanú postavu áno, ale ako to s ňou dopadne, je vo hviezdach. 
   Odpovede preto budú taký mix o rôznych postavách, podľa toho, ako sa mi dalo vyjadriť, bez veľkého prezrádzania. 


1. Aké vzťahy mali v minulosti tvoje postavy?

  Lyrai nie je žiadna veľká kráska. Je to obyčajná žena s priemernou tvárou a bežnými problémami, ktorá trávi veľa času s mužskými priateľmi, ale ťažko sa jej hľadá, cesta ako spraviť ten pomyslený krok medzi priateľstvom a vzťahom. Ako to dať najavo. Je vo väčšine sfér života celkom istá a neraz drzá, ale ak príde na flirtovanie, cíti sa ako ryba na suchu. Aspoň ak sa ide niekoho, kto sa jej naozaj páči. Má problém s emóciami a dávaním ich najavo, o čo sa postarala ich nie práve fungujúca rodina - rodičia. Má za sebou nejaké krátke vzťahy, ktoré boli skôr akýmisi pokusmi a hľadaním niečoho, čo v nich nenašla. Väčšinou má to nešťastie, že javí záujem o osobu, ktorá nemá záujem o ňu a naopak Chcú ju muži, ktorí nepriťahujú ju.

"Si žena, zaklipkaj na neho mihalnicami."
Nestihla ani zareagovať a Jane sa na plné ústa rozosmiala, akoby počula výborný vtip. „To už aj Kevin by lepšie zaklipkal mihalnicami. Moja sestra má síce veľa kamarátov v mužských radoch, ale pri ich balení je úplne neschopná.“

  
 Shade vzťah nikdy nemal, ale skúseností so ženami má viac, než sa mnohým páči. Je z jednej z trinástich rodín neriatov (čo si v rýchlej skratke pre predstavu možno predstaviť ako akúsi šľachtu, ktorá sa podieľa spolu s kráľovskou rodinou na riadení planéty) a predovšetkým jeho otec má k jeho voľnému životu výhrady. 
   Aj keď by sa mohol Shade nazvať ako sukničkárom, z jeho strany je to akási snaha užiť si všetko, čo môže, kým "príde na psa mráz". Pretože tak nejako sa cíti, keď sa zadíva do svojej budúcnosti. Príliš dlho žije s vedomím, čo ho čaká a aj keď má možnosť voľby, niekde vo vnútri ten pocit úplne nemá. 
  

   Vanille, to je práve tá očividne zamilovaná. Dospelá žena so skúsenosťami dievčatka, ktorá sa má stať kráľovnou dvoch planét. Celý život je chránená a držaná na krátko, pretože jej rodná planéta je planéta prísnych tradícií a zvykov. 
   Prechováva hlboké city k Shadovi, ktoré nevie nijako vyjadriť. Nie sú tajomstvom, napriek tomu o nich mlčí a dúfa, že všetko o čom sníva, sa stane nejako samo. 
(A nie, tieto postavy sa nedostanú do nijakého milostného trojuholníka. )

2. Stali sa tvojim postavám nejaké trapasy v súvislosti so vzťahmi?

    Určite áno, asi ako každému. Shade pocity trápnosti nijako zvlášť nevníma, jeho hranica, kedy je čas červenať sa až za ušami, je výrazne posunutá. Napriek tomu pri štýle jeho žitia sa nie raz dostal do situácie, pri ktorej by iní umreli hanbou a prepadli sa až do jadra planéty. 

   Vanille vzhľadom na jej život a to, že toho okrem povinností veľa nezažila, vníma ako trápne aj veci, ktoré iným prídu normálne. Cíti sa hlúpo a trápne už pri narážkach na jej vek a tradíciu voľby budúceho manžela. 

     „Ževraj sa tým trénuje, alebo testuje...teraz si tým už nie som istý, sústredenosť. Mysľou musíš dostať guľu až ku mne tak, aby sa mi dotkla hrude. Samozrejme, ja budem bojovať o presný opak.“
Než by sa spýtala, ako sa na to sústrediť a na čo myslieť, guľa sa pohla smerom k nej a ona reagovala inštinktívne. Prižmúrila oči, akoby to malo efekt na jej koncentráciu a súperila o priestor vo vzduchu. Bolo to namáhavejšie, než by hádala a trvalo to celé minúty.
  „Si si istý, že tu nebudeme do rána?“ pri rozprávaní nepatrne stratila na centimetroch.
  „Môžeme sa pri tom pokojne rozprávať, nech to nie je tak ľahké, aj keď...“ Jednoliatymi tmavými očami nespúšťal zrak z lopty, ale prstami zavadil o lem bieleho trička. „Možno by som ťa mohol skúsiť rozptýliť. Zvyčajne na ženy zaberá, keď sa prosto vyzlečiem.“
  Oči mala rýchlejšie než rozum a keď v jednu chvíľu spustila pozornosť k tričku, ktoré si nevyzliekol, dostala ranu loptičkou rovno do hrude. 

3. Potrpí si hlavná hrdinka na romantické gestá?

  Asi každú zamilovanú osobu poteší nejaké milé gesto, takže ak by bola zamilovaná, určite by to považovala za pekné.  Rozhodne by ale za romantické nepovažovala klišé gestá ako posteľ plnú červených lupeňov či kyticu ruží. Úplne by jej postačilo niečo milé a jednoduché.


4. Čo by povedali tvoje vedľajšie postavy na to, keby sa hlavní hrdinovia dali dokopy?

   Smiali by sa. Dobre, to nie je úplne presné, ale ak by mal Shade nejakú priateľku, jeho kamaráti by si z toho robili srandu pri každej možnej príležitosti. Reči o skrotenom žrebcovi by boli bežnou súčasťou rozhovoru a boli by schopní vrátiť sa do čias z detstva a kresliť mu srdiečka kdekade.
   V samotnej knihe podobná reakcia nastane, a to Shade ani v žiadnom vzťahu nebude. Len má  za  najlepšieho priateľa dosť veľké rýpavé hovädo a práve on sa chytí jednej situácie.
  
   Ak by mala priateľa Lyrai a bol by jeden z domácich a nie zo Zeme, rozhodne by sa to nestretlo s moc pozitívnymi reakciami. Ostatní zo skupiny spoluunesených by to považovali za akúsi zradu a predovšetkým jej brat by s tým nebol moc vysporiadaný. 

   Vanille je jedna z  najsledovanejších osôb na planéte, takže jej vzťah by bol pozorne sledovaný. V závislosti od výberu by sa k tomu stavali aj vedľajšie postavy. Jej city k Shadovi sú okoliu známe a hlavne jej matka, kráľovná, s tým nie je úplne spokojná vzhľadom na jeho povesť. Na druhú stranu, je to syn jedného z neriatov, a teda spadá do možného výberu budúceho kráľa a nezakázala by jej ho.


5. Ako by sa tvoja hlavná postava vyrovnala so stratou chalana alebo potenciálneho partnera? (prípadne s rozchodom?)

   Lyrai by trpela v tichosti. Nie je to uplakaná postava, slzy by skrývala. Nemá rada, ak ju ľudia vidia slabú a zraniteľnú, takže svoju bolesť by niesla v tichosti a snažila sa tváriť čo najprirodzenejšie.

   Vanille by na verejnosti neukázala nič. Očakávalo by sa od nej vyjadrenie, ktoré by poskytla a všetko ostatné by sa dialo za zatvorenými dverami. 


6. Akú úlohu zohráva romantika v tvojom príbehu?

   Romantická zápletka nie je ústredným motívom knihy, ale je jej súčasťou. Myslím, že vzťahy, či už tie romantické alebo priateľské, dávajú postavám hĺbku a ľudia sa s nimi ľahšie stotožnia. City sú jedna z vecí, ktoré robia postavu postavou, a tak je v príbehu dosť miesta aj pre lásku, aj pre priateľstvo.
   V samotnom príbehu mám isté predstavy o vzťahoch postáv, ale pre dej nie sú nutnosť. Ak by som pri písaní zistila, že to iskrí medzi inými postavami, než som predpokladala, nemala by som problém to za pochodu využiť. Práve preto, že "kto s kým čo" hlavný dej neovplyvní.
   Hrávam textovú RPG a tam sa už dávno ukázalo, že "postavy si aj tak robia, čo chcú" a žijú si svoje životy, ak má človek charaktery dostatočne premyslené. 
   

7. Čo by spravila hlavná hrdinka, keby sa o ňu bili dvaja muži?

   Nebola by z toho nadšená. Znamenalo by to niekoho odmietnuť a riešiť citové záležitosti, ktoré by radšej nejako obišla a tvárila sa že sa nedejú. 
   Lyrai nie je osoba, ktorá by si začala s dvomi postavami, a tak by sa nestalo, že by úmyselne niekoho vodila za nos alebo niekomu dávala nádeje, ak tam nie sú. Verí, že každý v svojom vnútri vie, čo chce, len si to často nevie priznať. A ak by sa aj stalo, že by si nevedela vybrať, pravdepodobne by skončila pri myšlienke nevybrať si ani jedného. Lebo ak by to tak bolo, neváhala by.
  Vanille má oči a srdce len pre Shada a možno by si to ani nevšimla, ak by sa o ňu bil niekto iný. 

8. Čo si myslíš o milostnom trojuholníku?

   Ťažko povedať. Záleží to od knihy, ale väčšinou postavy nikde neskončia s tým, s kým chcem, aby skončili. Takže som z toho akurát tak nie moc šťastná. 
   Okrem toho nemám rada trojuholníky, ktoré sú postavené na tom, že sa okolo toho točí dej. Akoby bola postava naozaj tak neschopná rozhodovania, že sa okolo toho odvíjajú aj tri knihy. Ak je trojuholník spracovaný dobre, môže byť, ale neustále čítanie o tom, koho si vybrať, je otravné a byť tou postavou, tak sa zbláznim. 

   Pri knihe sa mi ešte nestalo, aby som nemala svojho favorita, ale v seriály sa už niečo také raz podarilo, dopriala by som obom postavám. A to je jeden z mála fajn trojuholníkov, ktoré ma bavili. 


9. Čo si pomyslela tvoja postava po prvom bozku s chalanom?

   Lyrai si pomyslela, čo je na tom také skvelé a že je trochu oslintaná. A tiež, aj keď by to nahlas nepriznala, si určite v duchu neisto kládla otázku, či to robila správne a či nie je oslintaná preto, že je nemehlo ona. 

   Shade sa v duchu rozhodne pýtal, kedy budú pokračovať, nech už sa prvý raz bozkával s kýmkoľvek.

You Might Also Like

0 komentárov